Kategorier
Entreprenadtvist

Går en entreprenadtvist att undvika? 

Går det att undvika att det blir lite konflikter mellan en beställare och en utförare i samband med att den senare ska genomföra ett projekt? Frågan är relevant sett till att många privatpersoner och byggföretag hamnar i dessa situationer i samband med att man ska summera arbetet. 

Det kan handla om att beställaren anser att fakturan inte stämmer överens med avtalet. Det kan handla om att arbetet dragit ut på tiden – eller om det mest uppenbara: att det färdiga resultatet inte alls ligger i linje med förväntningarna.

 En entreprenadtvist är långt ifrån en ovanlig företeelse att se. Oavsett om det handlar om en entreprenadtvist mellan en privatperson och exempelvis ett byggbolag – eller mellan två olika entreprenörer – så finns all anledning att se över hur man kan undvika att hamna i en sådan. 

Rätt avtal och god kommunikation 

För, och detta är viktigt: man kan faktiskt göra det. Många av de tvister som dyker upp beror nämligen på två saker: bristande kommunikation och otydliga avtal. Det senare är det absolut vanligaste bakomliggande till en entreprenadtvist och för privatpersoner så är rådet att verkligen sätta sig in denna fråga innan man skriver under ett avtal. 

Kort sagt: avtalet är till för er båda och det är inte bara utföraren som ska ha sin vilja igenom. Tyvärr ser man att många privatpersoner är naiva i den frågan. Man litar på utföraren och man skriver under ett avtal som inte alls ligger i det egna intresset. Det finns hjälp att få i den frågan och att exempelvis anlita en sakkunnig jurist är ett bra sätt att dels få fram sina egna förväntningar i ett avtal – och dels, genom detta, undvika att hamna i en entreprenadtvist. 

Vad gäller den andra punkten i form av kommunikation så är det något du verkligen bör ta fasta på. Se till att du är med på resan, se till att du får en kontaktperson att ventilera frågor med – och se till att våga ställa de frågor du har. Genom detta kan missförstånd undvikas. God kommunikation är A och O.